user
Közbiberli Sos Tarifi

Sıradaki içerik:

Közbiberli Sos Tarifi

e
sv

Garnitür Nedir? Nerelerde Kullanılır?

6856 okunma — 06 Şubat 2021 14:21
Garnitür Nedir

Garnitür Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Garnitürü genel tanımıyla ele alacak olursak: bir şeyi tamamlayan kendine uygun özellikteki nesne diyebiliriz. Başka bir deyişle garnitür herhangi bir ana yemeği ona uygun nitelikte tamamlayan yan yemektir.

Et, balık, tavuk gibi ana yemeklerin yanına görüntü olsun diye yada onları tamamlamak için konulan haşlanmış sebze, kızartılmış patates, piyaz, taze soğan, püre, pilav vb. yiyecekler garnitürlere örnek verilebilir.

Garnitür kavramı oldukça geniştir. Bazen basit buharda pişirilmiş sebzelerde garnitür olabilir, ayrıntılı yenebilir çiçeklerle doldurulmuş soğuk bir çorbada veya güveçte garnitür olabilir.

Bazen bir giriş yemeği yada ara sıcak olarak sunulan sebze grateni bir et yemeğinin yanında garnitür olarak görebilirsiniz.

Bazen başlı başına salata olarak tükettiğiniz buharda havuç, brokoli ve karnabahar dan oluşan hafif mısırlı kuru yemişli karışım bir et yemeğinin yanında garnitür olarak önünüze gelebilir.

Özetleyecek olursak her türlü yemeğin özelliğine uygun olarak hazırlanan yemeğin lezzetini ve besin değerini arttıran süsleyici ve tamamlayıcı maddelere garnitür denir. Garnitürün Önemi Nedir? Garnitür hazırlama yemeklerin sunumu açısından oldukça önemlidir. Yemeğin görünüşünü güzelleştirerek satışının artmasını sağlar. Garnitür aynı zamanda ana yemeğin besin değerini ve lezzetini de arttırır. Tabakta porsiyon zenginliği sağlar yani tabağı dolu gösterir.

Garnitür Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Garnitür ile ana yemek renk, lezzet ve besin değeri açılarından birbirine uyumlu olmalıdır. Garnitürün pişirme yöntemi ile ana yemeğin pişirme yöntemi uyumlu olmalıdır. Garnitür hazırlarken lezzet vermesi için kullanılan ot ve baharatlar dikkatli seçilmelidir. Garnitürler nişastalı garnitürler (patates garnitürleri, makarnalar ve pilav çeşitleri) ve sebze garnitürleri olarak ikiye ayrılır. Ana yemeğin yanında bir nişastalı bir de sebze garnitürü kullanılmalıdır. Bu dengeyi kebap porsiyonlarında sıkça görürsünüz bir pilav birkaç da domates, biber, soğan gibi gözlenmiş sebzeler mutlaka vardır.

Garnitürlerin Servisinde Dikkat Edilecek Hususlar Servis yapılırken üzerine ince kıyılmış maydanoz veya dereotu serpilebilir. Örneğin et yemeğinin yanına tereyağlı havuç hazırladıysanız üzerine kıyılmış maydonoz serpebilirsiniz. Sebze garnitürleri kendi sularıyla servis yapılabilirler. Böylece daha lezzetli olacaktır. Genellikle sıcak olarak servis yapılırlar.

Ana yemeklerin yanında verilen garnitürler genelde sıcak servis edilir. Kimse sıcak bir kebabın yanında soğuk pilav yemek istemez. Fakat tabakta salata, sumaklı soğan gibi garnitürlerde varsa onlar elbette soğuk servis edilecektir. Bütün olarak (çok miktarda) pişirilmişse uygun miktarda porsiyonlara ayrılarak servis edilirler.

Örneğin bir tencere pilav yaptınız. Her sattığınız porsiyona bir kepçe yardımıyla veya pilav kabıyla şekil vererek yerleştirebilirsiniz. Renk ve lezzet açısından ana yemekle uyumlu olmalarına dikkat edilir. Garnitür açık büfeye konulacaksa kendi küvetinde reşoların içinde servis edilirler. Açık büfede hemen ana yemeğin yanına yerleştirilmelidirler.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli