user
YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MALİYET KONTROL SÜRECİ

Sıradaki içerik:

YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MALİYET KONTROL SÜRECİ

e
sv

GIDALARI SATIN ALMADA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

1513 okunma — 23 Aralık 2020 23:16
Gıda Alışverişi Tavsiyeleri

GIDALARI SATIN ALMADA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Sağlığımızı korumak ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için temiz ortamda yaşamayı ve güvenli gıdalar tüketmeyi istiyor olabiliriz. Fakat bu sadece bize bağlı değil içinde olduğumuz toplumunda sağlıkla ilgili konularda duyarlı olması, sağlığa zarar verecek olan sebepleri ortadan kaldırmaya gayretli olması gerekir. Bizler birey olarak, bilinçli bir tüketici olarak veya gıda sektöründe çalışanlar olarak satın alma işini gerçekleştirirken bazı hususlara dikkat etmemiz gerekir. Özelliklede genç şeflerin işine çok yarayacak bu bilgileri okumayı ve paylaşmayı unutmayın.

Sağlıklı kaliteli ve temiz yiyecekler satın alınmalıdır.

Yiyecekleri güvenilir yerlerden satın almak gerekir.

Rafların sıcaklıkları kontrol edilmelidir. Soğuk raflarda olması gereken gıda sıcaksa alınmamalıdır. Varsa rafların ve dolapların kenarlarındaki ısı ölçerler kontrol edilmelidir.

Ambalajlı olarak alınan yiyeceklerin etiket bilgileri okunmalı , üretim ve son kullanma tarihine, TSE damgasına, net ve brüt miktarına, içindekiler kısmına dikkat ederek satın almak gerekir.

Kamu kurumu ve belediyelerin denetiminden geçmiş gıdaları satın almak gerekir.

Satın alınan yiyecekler uygun yer, ısı ve sürelerde, temiz bir şekilde depolanmalıdır.

Ambalajlı gıdalar, konserveler, su oranı düşük (tahıllar, kuru baklagiller vb.) yiyecekler +10 derece ile +15 derece arasında kuru depolarda saklanmalıdır. Çabuk bozulan besinler soğuk depolarda saklanmalıdır.

Depolardaki yiyeceklerin üzerleri kapalı, temiz kaplara konularak yerleştirilmelidir. Ambalajından kaba aktarılan bu gıdalara mutlaka açılış tarihi, son kullanma tarihi gibi bilgilerin olduğu etiketler atılmalıdır.

Yiyecekler gruplandırılarak, belli bir düzende ve üst üste gelmeyecek şekilde yerleştirilmelidir.

Mutfak ve servis alanlarında kedi, köpek gibi hayvanlar olmamalıdır.

Çalışma alanlarının ve kullanılan araçların işe başlamadan önce temizliği kontrol edilmeli, iş bitiminde temiz bırakılmalıdır. Kirli araç gereçle çalışmak bulaşmaya sebep olabilir.

Çalışma alanlarında çöp kontrolü yapılmalı, açıkta çöp bırakılmamalıdır. Çöpten hem kötü koku yayılar, hem haşereleri kendine çeker. Hijyene önem vermeyen işletmelerden gıda satın alınmamalıdır.

Mutfak ve servis alanlarında belli sıklıkla haşere kontrolü yapılmalı, üremelerini engellemek için gerekli önlemler alınmalıdır. Gerekirse ilaçlama yapılmalı, sinek öldürücüler takılmalıdır.

Yiyecek üretimi ve servis alanlarında daima temiz su kullanılmalıdır.

BAZI GIDALARI SATIN ALIRKEN ARANACAK ÖZELLİKLER

Yumurta kırık, çatlak olmamalı, taze ve dış kısmı temiz olmalıdır.

Süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar pastörize veya sterilize olmalıdır.

Sebze ve meyveler çamurlu, ezik, çürük, yıpranmış olmamalıdır.Patates, soğan gibi sebzeler filizlenmiş olmamalıdır.

Kuru baklagiller ve tahıllar böcek, toz, toprak içermemeli, küflü olmamalıdır.

Yağlar acımış, rengi bozuk olmamalıdır.

Ambalajlı gıdalar, konserveler: Ambalajı bozuk, delik, yırtık olmamalı. Konservelerin üzerinde bombe ve sızıntı olmamalı.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli