user
Fırında hindiğöğüs nasıl yapılır?

Sıradaki içerik:

Fırında hindiğöğüs nasıl yapılır?

e
sv

Göründüğü Kadar Masum Olmayan Meyveler

2274 okunma — 27 Haziran 2016 22:46
Masum Olmayan Meyveler

Göründüğü Kadar Masum Olmayan Meyveler


Sağlıklı olmak adına tükettiğimiz meyvelerin sağlığınızı bozmasına izin vermeyin. Bunlara Dikkat!
Karpuzdan eriğe, üzümden şeftaliye, armuttan incir ve böğürtlene… Yaz sofralarında nerdeyse ana öğün olarak bile tükettiğimiz yaz meyvelerinin içerdiği meyve şekeri olarak bilinen fruktoz, kan şekerinde ani yükselme ve vücudumuzun bu yükselişe cevabı olarak ani şeker düşmelerine, bunun sonucunda sık acıkmaya, gaz ve karın ağrısından, kilo alımı, insülin direnci hatta obeziteye dek pek çok soruna ve hastalıklara neden olabiliyor. Örneğin karpuzun yüzde 95’i sudan oluştuğu bilgisiyle aşırı tüketilmesi hem vücuda aşırı şeker girmesine neden oluyor hem de ardından şekerin ani bir şekilde düşmesiyle sık acıkmaya ve bunun sonucu olarak kilo alımına neden oluyor İşte bazı yaz meyvelerinin faydaları ve tüketirken dikkatli olunması gereken kurallar…
Kirazın kan sulandırıcı etkisi mevcut:
A, C, K vitaminleri ile fosfor, kalsiyum ve potasyum minerallerini yoğun bir şekilde içeren kiraz; ödem söktürücü etkisinin yanı sıra, vücudu zararlı maddelerden arındırıyor, böbrek taşı ve kum yapımını azaltıyor. Ancak yoğun K vitamini içermesi nedeniyle aspirin benzeri bir etki yaratarak kanı sulandırdığından kan sulandırıcı ilaç kullananlar kiraza çok dikkat etmeli. 1 porsiyonu 15 adete denk gelirken, gün içinde bu miktar aşılmamalı.
Karpuz tam bir şeker deposu:
Yüzde 95’i su olan karpuz antioksidan etkiye sahip. Bu etkisi nedeniyle, kanserden alzheimer’a; kalp hastalıklarından felce kadar pek çok hastalığa karşı koruyucu. Fakat glisemik indeksi yüksek olması nedeniyle kan şekerini aniden yükseltebiliyor ve çok sık acıkmaya neden olabiliyor. Tam bir şeker deposu olan karpuzu tüketirken dikkatli olunmalı. Gün içerisinde üç üçgen dilimden fazla tüketilmesi vucüda aşırı şeker yüklenmesine sebep oluyor ve kilo aldırıyor. Şeker hastaları karpuzu peynirle beraber tüketebilir.

Bir incir bir porsiyon meyveye eşit:

Kalsiyum, fosfor, demir, ve liften zengin bir meyve olan incir diğer meyvelere nazaran daha fazla lif içeriğine sahip. Anemiye(kansızlık) ve kabızlığa iyi gelen, kansere karşı önemli bir savaşçı olan hücreleri yenileyen incir bu faydalarına karşın glisemik indeksi en yüksek olan meyvelerden biri. 1 tanesi 48-50 kalori içeriyor. Kilo problemi yaşayanlar incir tüketirken dikkatli olmalı.
Böğürtlen de aspirin duyarlılığı yapıyor:
Bir porsiyonu yaklaşık yarım su bardağına denk gelen böğürtlen de tıpkı karpuz gibi güçlü bir antioksidan etkiye sahip. Tümör hücrelerinin büyümesini önlediği hatta küçülttüğü yapılan araştırmalarla belirlenen böğürtlen, akciğer hastalıklarına karşı da faydalı. Ancak böğürtlenin içerdiği salisilat benzeri madde nedeniyle, aspirin duyarlılığı olan kişilerin böğürtlen tüketmemesi gerekiyor.
Armutta hipotansiyon tehlikesi:
Kalple ilişkili hastalıklardan kansere birçok yararı olan armut yazın şifalı meyvelerinden biri. Aritmiden(kalp çarpıntısı), sindirim sistemi hastalıklarına, kabızlıktan hamilelik bulantılarına pek çok faydası olan armut aynı zamanda zihni dinlendirici etkiye de sahip. Fakat tansiyonu düşürücü etkisi nedeniyle özellikle tansiyonu düşük olan kişilerin armudu dikkatli tüketmesi gerekiyor. Günde bir adet armut yeterli; fazlası ishale de sebep olabiliyor.
Kayısıda yüksek şeker tehdidi:
A, B, C, vitaminleri ve fosfor gibi zengin mineralleri ile bağışıklık sistemini güçlendiren, kabızlık, anemi(kansızlık) ve migrene iyi gelen kayısı, zehirli maddelerin atılmasına yardımcı oluyor. Uzmanlar 3 tane kayısının bir porsiyona eşit olduğunu belirterek, fazla tüketildiğinde şeker yükselmesine ve ishale sebep olabildiğini söylüyor. Şeker hastaları da kayısıyı çok dikkatli tüketmeli. Yoğun miktarda potasyum içeren kayısı potasyum değerleri yüksek olan böbrek hastaları tarafından tercih edilmemelidir.
Üzümün de glisemik indeksi yüksek:
Sayısız faydası olan üzüm yaşlanma karşıtı olması ve yorgunluğu gidermesiyle de dikkat çekiyor. Üzüm çekirdeğinde bulunan resveratrol çok güçlü antioksidan etkiye sahip olduğundan ara sıra çekirdeğini dişlerinizle ezerek yemenizde fayda var. Buna karşın glisemik indeksi yüksek bir meyve. Uzmanlar fruktoz içeriğinin ve vücut tarafından kan şekerine karışım hızının yüksek olduğu için fazlasından kaçınmamızı öneriyor. Bir porsiyon üzüm 15 adet iri üzümden oluşuyor ve gün içinde bu sayının aşılmaması gerekiyor. Karaciğer yağlanması olanlar, hamileler ve diyabet hastalarının üzümü dikkatli tüketmesi öneriliyor.
Şeftalide kabuğa dikkat:
Yaz sıcaklarında ter ile atılan potasyumun karşılanması yardımcı olduğu gibi serinletici etkiye de sahip şeftali antioksidan özelliğe sahip. Buna karşın kabuklarının ince olmasından dolayı, bakterilerin meyve içerisine yerleşme riski büyük olduğundan tarım ilacına maruz kalabiliyor. Sağlığa ciddi zararları olan böcek ilaçları doğuştan sakatlıklara ve kansere neden olurken, sinir sistemine zarar veriyor. Kabuğunu mutlaka soyarak tüketmeli, günde bir tane yeterli.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli
avatar
  • Katılımcı 6 yıl önce
  • verdiğiniz bilgiler için teşekkürler bilmeden tüketilen herşey aslında zararli bilgilenmek lazım