user
Pratik Fırın Hindi Tarifi

Sıradaki içerik:

Pratik Fırın Hindi Tarifi

e
sv

KAHVENİN KEŞFİ VE GÜNÜMÜZE YOLCULUĞU

2243 okunma — 21 Şubat 2020 13:18
Gastronomi Tarihi

Ayılmak için fincanı elimize aldığımız, daha yudumlamadan kokusundan muhteşem bir haz duyduğumuz modern çağın vazgeçilmez içeceği kahvenin yolculuğunu merak ediyor musunuz? Kahvenin keşfi plusyemektarifleri okurları için özel olarak günümüze kadar olan uzun yolculuğunu derledik. Bu yazının sizde 40 yıl hatırı olması ve bizleri takipte kalmanız dileğiyle…

Kahvenin gerçek keşfine ve insanoğlunun hayatına nasıl girdiğine dair elimizde yeterince yazılı kaynaklar bulunmamaktadır. Kahvenin keşfi rivayetlerle, mitlerle, efsanelerle, teorilerle dolu bir tarihe sahiptir.

Türk Kahvesinin Gut Hastalığına Faydası

En kabul gören teori ise M.S 85O li yıllarda Etiyopyalı çoban Kaldi’nin hikayesidir. Keçi çobanı Kaldi Etiyopya’nın yüksek yaylalarında keçilerini otlattığı sırada bazılarının bir ağacın meyvesini yediğini ve yerlerinde duramadıklarını, diğerlerine göre daha enerjik olduklarını gece uyumadıklarını, sütlerinin daha fazla olduğunu fark eder. Bu enerjinin meyveden gelip gelmediğini merak eder ve kendiside yer. Yedikten sonra duyduğu mutluluk ve meyvelerden aldığı enerji çok hoşuna gider. Daha sonra köyüne götürür,keşişler tarafından denenen kahve beğenilmediği için hepsi de ateşe atılır. Ateşten gelen muazzam kokuyu alan keşişler meraklanıp kavrulmuş meyvelerden bir içeçek demlemişler. Bu içeçek sayesinde bütün gece ayık kalmışlar ve bundan sonra bu içeçeği uzun süren akşam ayinlerinde kullanmaya başlamışlar. Çok hoşlarına giden ve kendilerini ayık tuttuğundan ve enerji verdiğinden dolayı bu içeçeğin Tanrı tarafından hediye olarak gönderildiğine inanmışlar.

İlk Kaldi mi ateşe attı, keşişler mi? Kaldi köye mi götürdü, bilgisine güvendiği keşişlere mi götürdü? Bunların her birine ayrı ayrı cevap bulacağınız Kaldi’nin bu hikayesi bile onlarca farklı şekilde anlatılmaktadır.

Biz birazda diğer rivayetlerden bahsedelim.

Bir rivayete göre kahveyi ilk kullanan kişi Hz. Süleyman (M.Ö. 971-931 İsrail Hükümdarı ) ‘dır. Süleyman Peygamber bir yolculuğa çıkar ve bu yolculukta uğradığı bir kasabada insanların bilinmeyen bir hastalığa yakalandığını görür. Cebrail Meleği Süleyman Peygamber’e Yemen’den gelen kahve çekirdeklerini kavurmasını buyurur. Hz. Süleyman buyruk üzerine kahve çekirdeklerini kavurup bundan hazırladığı içeceği hastalara içirerek iyileştirir.

Diğer bir rivayete göre ise kahvenin keşfi Veysel Karani’ye dayanır. Veysel Karani Hz.Muhammed (s.a.s) döneminde yaşamış ,Yemen’in Karn köyünde MS 594 yılında doğmuştur.Asıl adı Üveys bin Âmir el-Karnî olan bir deve çobanıdır. Bir gün develeri otlattığı sırada bir ağaçtaki kiraza benzeyen meyvelerden birini ısırır. Tadı acı gelsede her nimetin bir fayda için yaratıldığını düşünür ve acı meyvelerden biraz toplayıp ısınmak için yaktığı ateşe atar. Kavurduktan sonra bu meyveleri yer ve acılıklarının kalmadığını anlar. Daha sonra kendinde canlılık , mutluluk ve güven hisseden Veysel Karani keyfini yerine getiren bu çekirdeklere keyfe adını vermiştir. Keyfe adı günümüzde kahve olarak anılmaktadır.

Bir sonraki yazımız Yemen’den Osmanlı’ya, Osmanlı’dan Avrupa’ya Kahvenin Serüvenini okumak isterseniz, plusyemektarifleri sayfamızı takipte kalınız. Yazımızla ilgili düşüncelerinizi ve okumak isteyeceğiniz konuları yorum kısmına belirtebilirsiniz.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli
avatar
  • Seda 5 yıl önce
  • Bir sonraki yazınızı ve kahvenin maceralı yolculuğunu merakla bekliyoruz!🖤

avatar
  • Feride clsr 5 yıl önce
  • Güzel bilgiler , teşekkürler 🎀🎈🎈