user
MUTFAKTA İŞİNİZE YARAYACAK TEMİZLİK TÜYOLARI

Sıradaki içerik:

MUTFAKTA İŞİNİZE YARAYACAK TEMİZLİK TÜYOLARI

e
sv

Zahter Nedir? Zahter Nerelerde Kullanılır? Zahterin Faydaları Nelerdir?

1506 okunma — 22 Mayıs 2020 02:31
Şifalı Bitkiler Zahter

Merhabalar bugün sizlere şifalı bir bitki ile geldik… Zahter kırlarda burnumuzu o keskin kokusuyla dolduran, olgunlaştığında koyu yeşil sivri yapraklarıyla ve mor çiçekleriyle gözümüzü şenlendiren, bazen tarhana cipsinin içinde bazen salata veya et yemeklerinde bazen de turşu olarak damağımızı eşsiz aromasıyla şenlendiren kekikgillerden bir bitkidir.

Zahter Nedir?

Zahter Antik çağlardan gelen, farklı yörelerde farklı isimlerle anılan, genelde dağlarda kendi başına yetişen bir tür kekiktir.İlkbaharda filizlenen ve Mayıs-Temmuz aylarında olgunlaşan zahterin filizleri salamura yaparken daha makbuldür: çünkü kekiğin kendine has o acısı daha az hissedilir.

Zahter yörelere göre kara kekik, dağ kekiği, yabani kekik, zahter, çıprıka, güvey kekiği gibi isimlerle de karşımıza çıkar. Ancak biz Denizli’nin Pamukkale bölgesinde kara kekik olarak adlandırıyoruz. O yüzden yazımızda yer yer kara kekik ismiyle karşılaşırsanız şaşırmayınız. Zaten kara kekik de mor çiçekleri, koyu renkli dalları, koyu yeşil yapraklarıyla bu ismi hakediyor bizce 😉 🙂 🙂

Zahterin kullanım alanı gerçekten çok geniş, hemen hemen her mutfakta bulunan kekik olarak kullandığımız, ticari amaçla üretip, ihracatı da yapılan bilyeli kekik ile yarışır vaziyette. Karakekik çorbalarda, salatalarda, köftelerde kullanılabilinir. Taze yapraklarından özellikle ızgaraların yanına nefis salatalar yapılabilir. Köftelere ve çorbalara da katılabilir. Etleri marine ederken kekik veya biberiye yerine kullanılabilinir. Kurutulup aynı kekik gibi baharat olarak da kullanılabilinir. Zahterin tazesi üzerine sıcak su eklenip çay olarak da tüketilebilir.

Dedik ya baharat yerine de kullanılır, tarhana ve tarhana cipsinde de karşımıza baharat olarak çıkıyor zahter. Hiç tattınız mı bilmem Kahramanmaraş’ın meşhur tarhana cipsini . Eğer tatmamışsanız mutlaka tavsiye ederim. İçinde yaprak yaprak bulunan, mis gibi kokan o kekik zahterdir. Zahterin zeytinyağlı salamurası ile birde zeytinlerinizi soslarsanız muhteşem bir tat yakalayacaksınız.

Ancak kahvaltılık zahter ile oldukça farklıdır, ikisini karıştırmamak gerekir. Kahvaltılık zahter bir çok malzemenin öğütülüp karıştırılmasıyla elde edilir. Yani içinde kurutulmuş zahterin dışında pek çok malzeme vardır.

Zahterin Faydaları

Zahterin genel sağlık açısından faydası oldukça fazladır. Dertlere deva bu bitki kolestrolü düşürür, vitamin ve mineraller açısından zengindir, stresle mücadelede yardımcıdır, soğuk algınlığı ve griplede mücadele eder, sindirim sistemini destekler, cilt sağlığına iyi gelir , enfeksiyonlarla mücadale eder, antibakteriyel olarak kullanılır.

Biz zahter bitkisini sadece tanıtmakla kalmadık,  Denizli dağlarının eteklerinden binbir zahmetle topladık, ustalıkla ayıklayıp yıkadık, suyunu süzüp, filizleri kurutup zeytinyağlı zahter salamura yaptık, binbir derde deva bu bitkiden yaptığımız, organik zahter salamura tarifini de sizler için yayınladık. Tarifimizi ve yazımızı sevdiklerinizle paylaşmayı, sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın. Lezzetle kalın!

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli